Prima colonizare a zonei de către sasi a avut loc în anul 1206, când a fost întemeiată localitatea Nösen, regiunea din jur fiind denumită Nösnerland.
Localitatea a fost atestată documentar din anul 1241, primind drepturi orășenești de la 1353; aceastea permiteau organizarea unui târg anual de 15 zile și dreptul de a avea pecete proprie (cap de struț încoronat cu potcoava de aur în cioc) care onora ocupațiile importante, mestesugaritul si comertul. Bistrita a fost un important centru comercial medieval, fiind una din cele 7 cetati ale Transilvaniei (Siebenbürgen).
Între 1241-1242, orasul este devastat de tatari, astfel ca ridicarea unor ziduri de aparare a cetatii a venit ca un gest firesc. În 1465, orasul avea 18 turnuri si bastioane aparate de mestesugarii orasului grupati în bresle. Organizarea orasului-cetate arata ca este unul din cele trei orase importante ale Transilvaniei, alaturi de Sighisoara si Sibiu.
Dezvoltarea puternica a orasului în secolele trecute este dovedita de arhitectura si cladirile monument pastrate:
Cetatea Bistritei (secolele XV-XVI) din care se pastreaza Turnul Dogarilor si câteva fragmente de ziduri.
Sugalete – complex din 13 cladiri datând din secolele XV-XVI, cele mai tipice constructii renascentiste din Transilvania. Sugaletele sunt formate din mai multe cladiri etajate, legate între ele prin niste intrari spatioase ce formeaza o galerie cu 20 de bolti ce se sprijina pe 21 de pilastri.
Casa Argintarului – monument de arhitectura de la începutul Renasterii.
Casa lui Ion Zidarul - Casa lui Johannes Lapicida – monument de arhitectura de la începutul Renaaterii. Este cea mai veche cladire din Bistrita.
Palatul Culturii, Bistrita
Colegiul National "Liviu Rebreanu"
Colegiul National "Andrei Muresanu"
Banca Nationala, Bistrita
Cladirea Postei Vechi, Bistrita
Biserica Evanghelica a fost construita initial în stil romanic, fiind extinsa în a doua jumatate a secolului al XIV-lea în stil gotic. Turnul bisericii a fost ridicat între anii 1487 si 1519. Are o înaltime de 75 m, fiind unul din cele mai înalte turnuri gotice din Transilvania.
Biserica „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului” - fosta biserica a manastirii minorite, fosta greco-catolica, este de stil gotic timpuriu (1270-1280), cu influente cisterciene.
Catedrala Ortodoxa
Biserica Greco-Catolica
Biserica Catolica
Biserica Reformata
Sinagoga Bistrita
Muzeul Judetean Bistrita-Nasaud, Bistrita
Muzeul de sub poarta, Livezile
Muzeul Casa Argintarului, Bistrita
Casa Memoriala Andrei Muresanu, Bistrita
Galeria Arcade 24
Sala de expozitii "George Cosbuc"