Ce este Rotary?

Primul Club Rotary a fost înfiinţat în Chicago, pe data de 23 februarie 1905, de către Paul P. Harris, un avocat care dorea să atragă într-un club profesionist spiritele înfrăţite, animate de aceleaşi idealuri. Numele Rotary derivă din practica timpurie a întâlnirilor prin rotaţie a membrilor.

Popularitatea Rotary a crescut, de-a lungul a 10 ani cluburile s-au împrăştiat din San Francisco în New York, în Winnipeg, Canada. Din 1921, cluburile Rotary s-au răspândit pe 6 continente. Organizaţia a adoptat numele Rotary International un an mai târziu.

Pe măsură ce Rotary s-a dezvoltat, misiunea membrilor clubului s-a extins dincolo de interesele profesionale, spre cele sociale. Rotarienii au început să-şi pună resursele şi talentele în sprijinul comunităţii. Dedicarea organizaţiei este surprinsă cel mai bine de motto-ul: Service Above Self (servicii mai presus de sine/de individ).

Din 1925, Rotary s-a dezvoltat ajungând la 200 de cluburi cu mai mult de 20.000 de membri. Organizaţiei cu o reputaţie excelentă i s-au alăturat presedinţi, prim-miniştri şi alte minţi luminate, cum ar fi scriitorul Thomas Mann, diplomatul Carlos P. Romulo, umanistul Albert Schweitzer şi compozitorul Jean Sibelius.

Testul cu patru direc?ii

În 1923, rotarianul Herbert J. Taylor a creat “Testul cu patru direcţii”, un cod de etică adoptat de Rotary 11 ani mai tarziu. Testul, care a fost tradus în mai mult de 100 de limbi străine, pune următoarele întrebâri, în legătură cu lucrurile pe care le gândim sau le facem:

  1. Este adevarul?

  2. Este corect cu toţi cei implica?i?

  3. Va construi bunavoinţă şi prietenii puternice?

  4. Va fi benefic tuturor celor implicaâi?

Rotary şi Al Doilea Razboi Mondial

În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, multe cluburi au fost obligate sş se desfiinţeze, în timp ce altele ţi-au oferit ajutorul în situaţii de urgenţă pentru victimele războiului. În 1942, rotarienii au organizat o conferinţă pentru a promova schimburi educaţionale şi culturale internaţionale. Acest eveniment a inspirat înfiinţarea UNESCO.

În 1945-1949 membri Rotary au servit în 29 de delegaţii ale Conferinţei Cartei Naţiunilor Unite. Rotary e încă un participant activ al conferinţelor Naţiunilor Unite trimiţând observatori la întâlniri şi acoperind subiectul Naţiunilor Unite în publicaţiile sale.

"Puţini sunt cei care nu recunosc munca bună întreprinsă de cluburile Rotary din întreaga lume liberă", a declarat fostul Prim Ministru al Marii Britanii Winston Churchill.

Răsăritul unui nou secol

În pragul secolului XXI, Rotary a muncit pentru a întâmpina nevoile unei societăţi în permanentă schimbare, extinzandu-şi eforturile şi serviciile în adresarea unor probleme stringente cum ar fi degradarea mediului, analfabetismul, foametea mondială şi copiii în situaţii de risc.

În 1989, organizaţia a votat pentru admiterea femeilor în cluburile mondiale şi acum numără peste 145.000 de femei cu funţtii în ierarhiile sale.

După căderea Zidului Berlinului şi disoluţia Uniunii Sovietice, cluburile Rotary au fost formate sau restabilite în Europa Centrala şi cea de Est. Primul club rus Rotary a fost înfiinţat în 1990, organizaţia trecând printr-o creştere bruscă pe perioada anilor următori. La mai mult de un secol de la înfiinţarea Clubului International Rotary de către Paul Harris şi colegii săi, rotarienii au continuat să se mândrească cu istoricul lor. În onoarea primului club, rotarienii au păstrat acelaşi loc de întâlnire, şi-anume camera 711 din Chicago Unity Building prin reamanejarea biroului aşa cum era in 1905. Pentru mai mulţi ani, Clubul Paul Harris 711 a păstrat camera ca un sanctuar al vizitei rotarienilor. În 1989, când clădirea era pe punctul de a fi demolată, clubul a demontat cu grija biroul salvând interiorul, inclusiv uşile şi radiatoarele. În 1993, Consiliul Director al Rotary International a găsit o locaţie permanentă pentru Camera 117, la etajul 16 al Sediului Mondial al Rotary International, în apropiere de Evanston.

Azi, 1,2 milioane de rotarieni sunt membri a peste 32.000 de cluburi Rotary, în mai mult de 200 de ţări şi arii geografice.