ROTARY CLUB BISTRITA - NOSA PROIECTUL DENTA

 ROTARY  CLUB BISTRITA-NOSA PROIECTUL DENTA

Președinte RC Bistrița-Nosa 2015-2016 Alin Moruțan, 7 Octombrie 2015.  

GLOBAL GRANT DENTA în valoare de 50.000  USD

În urmă cu mai bine de doi ani Clubul Rotary Bistriţa-Nosa a inițiat un proiect ce se adresează unor copii și tineri cu dizabilități neuro-psiho-motorii, aați în sistemul de protecție, adică în centre de plasament, centre de reabilitare neuropsihomotorie sau familii de plasament.Din cauza complexității problemelor de sănătate cu care aceștia se confruntă, a tratamentelor medicale specice și datorită faptului că acești tineri nu pot coopera, nici un medic stomatolog nu s-a încumetat vreodată la vreo intervenție stomatologică.

După mulți ani de încercări, doi dintre  membri  Rotary Club Bistrița-Nosa, Eladie Greere și medicul stomatolog Camelia Bonău, au gasit o soluție în parteneriatul cu Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala din  Cluj-Napoca,  care  poate  asiguraanestezia  și inter vențiile  chirurgicale,  inter vențiile stomotalogice ind asigurate de către colega noastră.Dar cu toate acestea numarul intervențiilor ce puteau efectuate era limitat datorită  numărului  insucient  de echipamente specializate  de anestezie  de care dispuneclinica.Astfel, un grup de rotarieni ai clubului Bistrița-Nosa au prezentat proiectul Clubului Rotary Cluj-Napoca, aceștia ind de acord să devină parteneri într-un Global Grant.

Cu ajutorul lui Călin Lazăr, rotarian în Clubul Rotary Cluj-Napoca, au fost gasiți și partenerii straini. Pentru acest proiect Clubul Rotary Bistrița-Nosa, club gazdă a particpat cu suma  de 10.000 USD, Clubul Rotary Cluj-Napoca cu suma  de  5000 USD, Clubul Rotary Oklahoma  City–USA cu suma  2500 USD, Clubul Kortrijk- Groeninghe-Belgia cu suma de 2500 USD, iar 10.000 USD provin din DDF funds District 5750, iar în urma aprobării acestui Global Grand, Fundația Rotary va contribui cu suma de 20.000 USD.

Pentru colectarea banilor pentru clubul nostru, startul a fost dat de minunații noștri colegi Puiu Greere și Camelia Bonău care ne-au dat dovadă  de generozitate, donând ecare suma de 1000 USD. De asemenea Michael Jon  Carroll, președintele Fundației  Inocenți a donat  suma  de  2000 USD, diferența provenind din strangerea banilor la balul de caritate, adica toți cei participanți la bal au contribuit la realizarea acestui Global Grant.

Pe parcursul a 5 ani, peste 500 de copii și tineri cu dizabilități vor benecia de intervenții dentare în premieră. Datorită problemelor speciale ale pacienților, intevențiile se pot face doar sub anestezie generală , într-un cadru care depășeste posibilitățile unui cabinet obișnuit.Echipamentul medical fost donat  Clinicii de Chirurgie Cranio-Maxilofacială din Cluj-Napoca, str. Cardinal Iuliu Hossu nr. 37, luni, 28 Septembrie 2015 ora 11.

Pentru a benecia de tratament de specialitate în cadrul Clinicii, este necesară și întocmirea unui dosar personal al pacientului, care va conține: 

 

  • Fișa medicală a pacientului, de la medicul de familie, în copie.
  • Un document din care să reiasă diagnosticul bolii de bază (certicat de încadrare în grad de handicap, scrisoare medicală, etc), în copie.
  • Tratamentul cronic urmat de pacient și tratamentul urmat pentru afecțiuni asociate.
  • Certicat de naștere, în copie.
  • Pentru copii aflați în centrele de plasament, copie a deciziei de încredințare.
  • Analize medicale.

 

Dosarele vor fi întocmite și trimise mai departe clinicii de Dr. Camelia Bonău.Fișa, alături de documentele însoțitoare scanate/copiate vor fi trimise pe adresa:rotary.denta@yahoo.ro

28 Septembrie 2015 ora 11 • Echipamentul este donat Clinicii de Chirurgie Cranio-Maxilofacială din Cluj-Napoca 

 

Citeşte mai mult...